تاول هایی که روی لب شکل می گیرند شامل تبخال ها، تاول های آفتاب سوختگی، و آفت های دهان می شوند. برای تشخیص دلیل شکل‌گیری تاول، فرد باید به محل بروز و ظاهر آن توجه کند.

تاول‌های لب؛ از دلایل تا درمان

به گزارش  "مدیکال نیوز تودی"، دلایل بسیاری برای ایجاد تاول های روی لب وجود دارند که از آن جمله می توان به عفونت ها، آسیب های ناشی از نور خورشید و آلرژی ها اشاره کرد.

در ادامه با برخی از دلایل احتمالی بروز تاول های روی لب، علائم و گزینه های درمان آنها بیشتر آشنا می شویم.

شرایطی که موجب تاول های لب می شوند

تاول روی لب می تواند به واسطه طیف وسیعی از شرایط از جمله موارد زیر شکل بگیرد:

عفونت های ویروسی: ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 (HSV-1) ویروسی شایع است که موجب تبخال می شود. تبخال ها زخم های دردناک حاوی مایع هستند که ممکن است با بروز تاول همراه باشند. امکان عود تبخال در طول زندگی فرد وجود دارد.

آفتاب سوختگی: پرتوهای فرابنفش خورشید ممکن است موجب بروز تاول روی لب شوند، به ویژه اگر آفتاب سوختگی شدید باشد.

انسداد یا پارگی غدد بزاقی: موکوسل ها کیست های حاوی مایع هستند که به واسطه انسداد یا پارگی غدد بزاقی ممکن است در قسمت داخل لب پایین شکل بگیرند.

آفت های دهان: اینها از تاول های شایع دهانی هستند که موجب شکل گیری زخم های کوچک و گرد در دهان و لب ها می شوند. دلیل دقیق بروز آفت های دهان مشخص نیست، اما برخی پژوهش ها نشان داده اند که حمله سیستم ایمنی بدن به پوشش مخاطی دهان می تواند به شکل‌گیری آنها منجر شود. همچنین، واکنشی آلرژیک به مواد تشکیل دهنده غذا می تواند به بروز آفت های دهان منجر شود.

کراتین به دام افتاده: میلیا کیست های کراتینی کوچک هستند که اغلب روی صورت و دیگر بخش های بدن شکل می گیرند.

درماتیت تماسی آلرژیک: محصولات آرایشی یا دیگر محصولات پوستی می توانند پوست را تحربک کرده و موجب التهاب در صورت و لب ها شوند.

سفلیس: این یک عفونت آمیزشی است که به طور معمول موجب بروز زخم های دردناک اطراف ناحیه تناسلی، مقعد و صورت می شود.

سرطان دهان: احتمال سرطانی بودن تاول های لب کم است، اما در صورت همراهی با علائم دیگر مانند بروز نقاط سفید یا لکه های تغییر رنگ داده در پوشش داخلی دهان همراه با زخم های کوچک اطراف دهان و لب ها که بهبود نمی یابند، این شرایط باید مورد توجه قرار بگیرد.

علائم

دیگر علائم تاول های لب با توجه به دلیل بروز آنها متفاوت خواهند بود.

علائم تبخال ممکن است شامل سوزش، خارش، احساس گزگز شود که پیش از ظاهر شدن تبخال شکل می گیرند. تبخال می تواند چرک ترشح کند و برای 5 تا 15 روز حالتی پوسته پوسته داشته باشد. احتمال ظاهر شدن دوباره تبخال در زندگی فرد وجود دارد.

آفت های دهان زخم های کوچک، گرد و دردناکی هستند که در بخش های متحرک دهان مانند لب ها و زبان ایجاد می شوند.

میلیا و موکوسل ها به طور معمول کیست های بی ضرری هستند که علائم دیگری ندارند. با این وجود، اگر یک موکوسل بزرگ باشد یا عود کند، پزشک ممکن است مجبور به برداشتن غده بزاقی مسبب بروز کیست باشد.

سفلیس یک عفونت آمیزشی است که ممکن است موجب علائم دیگری مانند تب، خستگی و دردهای عضلانی شود.

درماتیت تماسی آلرژیک ممکن است موجب خارش و راش های پوستی اطراف صورت شود.

روش های درمان

درمان برای تاول های لب به دلیل بروز این شرایط بستگی دارد. برخی دلایل مانند میلیا و موارد خفیف موکوسل بی ضرر هستند و به درمان خاصی نیاز ندارند. تاول های آفتاب سوختگی به طور معمول خودبخود بهبود می یابند اما افراد باید از ترکاندن آنها پرهیز کرده و محل بروز تاول ها را تمیز نگه دارند تا از بروز عفونت پیشگیری شود.

در مواردی که کیست ها موجب نگرانی فرد می شوند، درمان های زیبایی برای از بین بردن آنها وجود دارند.

برخی گزینه ها برای از بین بردن کیست روی لب شامل موارد زیر می شوند:

- سرمادرمانی که شامل منجمد کردن کیست و از بین بردن آن می شود

- لیزر درمانی

- عمل جراحی

اگر یک عفونت باکتریایی دلیل بروز کیست یا تاول باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک ها را تجویز کند.

عفونت های ویروسی، مانند تبخال، ممکن است بدون درمانی خاص بهبود یابند. با این وجود، داروهای ضد ویروس بدون نسخه می توانند روند بهبودی را تسریع کنند.

پرهیز از محرک ها تا حد امکان بهترین روش برای پیشگیری از واکنش های آلرژیک است. این می تواند شامل آزمون و خطا برای شناسایی چگونگی و زمان واکنش های پوست به محصولاتی خاص باشد. به عنوان مثال، رژ لب ها، کرم های پوست، یا مواد شوینده ممکن است حاوی ترکیباتی باشند که حساسیت پوست را تشدید می کنند.

برخی داروهای بدون نسخه ممکن است به تسکین درد یا علائم تب کمک کنند. داروهای ضد التهاب نیز می توانند درد و تورم اطراف لب ها را کاهش دهند.

درمان های خانگی

اگر یک تاول یا کیست موجب آزار و ناراحتی فرد شده و وی در پی تسکین فوری باشد، برخی اقدامات وجود دارند که می توان در خانه برای تسکین برخی علائم انجام داد.

برای تاول های آفتاب سوختگی، آکادمی انجمن درماتولوژی آمریکا موارد زیر را پیشنهاد می کند:

- استفاده از مرطوب کننده های حاوی آلوئه ورا

- نوشیدن آب فراوان

- پرهیز از ترکاندن یا لمس تاول ها

- استفاده از محصولات ضد آفتاب طی روند بهبودی

برای تبخال ها، آکادمی انجمن درماتولوژی آمریکا موارد زیر را توصیه می کند:

- استفاده از بسته های یخ یا مکیدن یخ

- پرهیز از غذاهای تند یا اسیدی

- استفاده از یک حوله تمیز و سرد روی تبخال برای 10 دقیقه

- استفاده از وازلین روی زخم ها

هر فردی می تواند از این درمان های خانگی برای انواع دیگر تاول ها و زخم ها، به عنوان مثال، آفت های دهان استفاده کند. اما در صورت تداوم یا تشدید علائم، فرد باید به پزشک مراجعه کند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم

برخی تاول ها مانند میلیا یا موارد خفیف موکوسل، بی ضرر هستند و به طور معمول بی نیاز از مراقبت پزشکی بهبود می یابند. شرایط دیگر، مانند تاول های آفتاب سوختگی و تبخال ها می توانند دردناک باشند، اما آنها نیز به طور معمول خودبخود بهبود خواهند یافت.

در صورت تداوم یا تشدید علائم، فرد باید به پزشک مراجعه کند. اگر یک عفونت باکتریایی موجب بروز تاول شده باشد، یا یک تبخال پس از دو هفته بهبود نیافته است، پزشک می تواند آنتی بیوتیک ها یا داروهای ضد ویروس را تجویز کند. برخی افراد ممکن است برای از بین بردن یک کیست به پزشک مراجعه کنند.

افراد مبتلا به آلرژی ها برای کشف آنچه موجب تحریک لب ها شده است می توانند به پزشک مراجعه کنند.

سرطان به ندرت دلیل تاول های لب است. با این وجود، اگر فرد با علائمی مانند موارد زیر مواجه است باید به پزشک مراجعه کند:

- گوش درد

- گلودرد

- زخم های دردناک در دهان، لب ها و گلو

- لکه های سفید یا قرمز در دهان

- دشواری در صحبت کردن، غذا خوردن یا بلع

- دشواری در حرکت دادن فک یا زبان

- تورم فک و دهان

- بی حسی در دهان و زبان